Jednym z punktów uroczystości było wręczenie Odznak Honorowych „Przyjaciel Lubelskich Parków Krajobrazowych”. W wąskim gronie osób, które otrzymały niniejsze wyróżnienie jest Starosta Rycki Stanisław Jagiełło, który odebrał medal z rąk Dyrektor Zespołu Lubelskich Parków Krajobrazowych Justyny Jędruch. Odznaka Honorowa „Przyjaciel Lubelskich Parków Krajobrazowych” przyznawana jest w uznaniu za zasługi dla ochrony dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego.
„Smaki Lubelskich Parków Krajobrazowych” to konkurs, w którego celem było przekazanie szerszemu gronu odbiorców tradycji kulinarnych regionu oraz wyeksponowanie wartość produktu lokalnego – jego unikalność i oryginalność. Do konkursu zgłoszono sześć potraw. Komisja konkursowa biorąc pod uwagę walory smakowe, sposób/estetykę podania oraz stopień trudności przygotowania potrawy, postanowiła przyznać I miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich z Sierskowoli za pasztet z karpia.
Powiat Rycki podczas sobotniej imprezy był reprezentowany przez Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Sobieszynie, na którego stoisku można było m.in. spróbować nagrodzonego w konkursie pasztetu z karpia oraz innych potraw przygotowanych z tej ryby, jak również ciast przygotowanych przez KGW z Sierskowoli i serów ze Spółdzielni Mleczarskiej w Rykach.
Starosta Rycki odznaczony Medalem Honorowym „Przyjaciel Lubelskich Parków Krajobrazowych”
Foto: M. Grzyb, J. Kiszka ZLPK OZ w Janowie Lubelskim