Z danych udostępnionych przez Narodowy Fundusz Zdrowia w Europie cukrzycę ma 60 mln osób. W Polsce choruje na nią 2,2 mln osób, a ponad 500 tys. nie jest tego świadoma. Brakuje wiedzy, jak unikać ryzyka zachorowania i jak żyć z tą chorobą. Specjaliści przekonują, że najważniejsza jest profilaktyka i prawidłowe leczenie. Zmiana nawyków żywieniowych, aktywność fizyczna połączona z dietą i regularne badania mogą skutecznie zapobiec rozwojowi cukrzycy, a chorych uchronić przed jej groźnymi powikłaniami.
NFZ i Główny Urząd Statystyczny w
raporcie „Cukier, otyłość - konsekwencje” zwracają uwagę, że otyłość znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Aż 65% przypadków tej choroby wiąże się właśnie z nadwagą. Z raportu wynika, że do wzrostu masy ciała w dużym stopniu przyczynia się nadmierne picie – głównie latem – kolorowych, gazowanych napojów, w których cukier jest dominującym składnikiem. U osób, które przynajmniej 2 razy dziennie sięgały po taki napój o 26% rosło ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dziesiątki tysięcy zgonów rocznie powodują choroby, które wiążą się z otyłością, a więc także ze spożyciem cukru. Samo tylko spożycie napojów słodzonych cukrem przedwcześnie odbiera życie około 1400 Polakom rocznie, a każdy z nich traci przeciętnie 15 lat życia.
Tam też znaleźć można liczne porady żywieniowe i jadłospisy.
Pamiętajmy także o systematycznym badaniu poziomu cukru we krwi.
W załączeniu prezentujemy raport pn. „Cukier, otyłość – konsekwencje” i jego podsumowanie.